Le Monde: Criza agricolă din Europa, care afectează inclusiv ROMÂNIA, este rezultatul globalizării /Admiterea Ucrainei în UE ar îngreuna situația

Le Monde: Criza agricolă din Europa, care afectează inclusiv ROMÂNIA, este rezultatul globalizării /Admiterea Ucrainei în UE ar îngreuna situația
Publicat: 13/04/2024, 07:30

Criza agricolă din Europa este efectul globalizării care și-a atins limitele, fiind afectate deja numeroase țări, inclusiv România, iar eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană va îngreuna situația, afirmă economiștii Thierry Pouch și Aurélie Trouvé, într-un editorial publicat în cotidianul Le Monde.

Cei doi experți observă contradicția între ambițiile ecologice în materie de agricultură și modelul piețelor agricole globalizate.

”Mobilizarea fermierilor, care tocmai s-a terminat – în mod clar doar provizoriu -, nu poate fi considerată o simplă revoltă țărănească. Afectând mai multe țări din cadrul Uniunii Europene, criza evidențiază clar încheierea unui model agricol moștenit din anii 1960. Originea provine dintr-o dinamică structurală și dintr-o contradicție profundă, care s-a accentuat din anii 2000, între viitorul agriculturii și globalizarea comerțului cu produse agricole în virtutea acordurilor de comerț internațional”, argumentează Thierry Pouch și Aurélie Trouvé.

”Pe de o parte, perspectiva agroecologică răspunde așteptărilor sociale mari, imperativelor de eliminare a poluării și protejării biodiversității și mediului natural. Pactul Verde european vizează reducerea utilizării îngrășământului și pesticidelor, precum și intensificarea agriculturii biologice. Pe de altă parte, globalizarea generează tensiuni concurențiale și forțează agricultorii să scadă costurile de producție, pe care normele ecologice și sanitare mai ambițioase le majorează. Iar țările terțe nu aplică aceste norme”, observă experții.

Lansată prin Acordurile semnate la Marrakesh în 1994, deschiderea comercială a agriculturii, solicitată în acel moment de Statele Unite, a adus treptat producătorii agricoli într-o concurență devastatoare. Succesiunea acordurilor de liber-schimb și războiul din Ucraina au reprezentat o nouă etapă. Miza acordurilor ar fi reducerea dependențelor Europei. Din 2022 a fost deschisă piața comunitară comerțului agricol din Ucraina, ceea ce a destabilizat țările UE.

”Spre exemplu, importurile de zahăr au trecut de la 21.000 de tone, înaintea războiului, la peste 400.000 de tone în 2023, astfel că Ucraina a devenit al doilea exportator în UE, după Brazilia. Iar miza se va dubla în perspectiva aderării Ucrainei la UE. Nu trebuie uitat faptul că epicentrul crizei agricole este, din 2023, în Polonia, Ungaria și în România, din cauza repercusiunilor tranzitului cerealelor ucrainene, facilitat de UE în numele ajutorului acordat Kievului”, subliniază experții.

Prin reducerea reglementărilor în relația cu națiuni terțe, Franța și celelalte țări europene au optat pentru o direcție opusă celei a Rusiei, care a aplicat o strategie de suveranitate alimentară.

”Geo-economia sistemelor agricole s-a reconfigurat din anul 2000, fără ca UE să conștientizeze în mod real acest lucru”, subliniază autorii, notând că Moscova dezvoltă relațiile comerciale cu națiuni precum Brazilia, așa cum procedează și celelalte state din cadrul grupului emergent BRICS – India, China și Africa de Sud.

Criza agricolă este generată de ”un șoc al națiunilor”

”Criza agricolă din Europa poate fi interpretată prin prisma unui șoc al națiunilor, fiind o expresie a globalizării care și-a atins limitele. (…) Din aceste motive, crizele agricole vor reizbucni mai devreme sau mai târziu, în contextul în care răspunsurile guvernelor și ale Comisiei Europene nu au permis agriculturii nici să iasă din contradicția între tranziția agro-ecologică și dereglementarea piețelor, nici să opună rezistență șocului generat de reorganizarea geopolitică”, concluzionează Thierry Pouch, economist-șef la Camera Agricolă din Franța, și deputata Aurélie Trouvé, profesor la Institutul AgroParisTech.

Foto: Profimedia

Citește și:

Iranul avertizează Statele Unite să evite apărarea Israelului, amenințând cu ATACAREA trupelor americane

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Detalii cutemurătoare ies la iveală în cazul tinerilor înghițiți de viitura din Italia! Ce au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Coșmar total pentru cei cu MAȘINI DIESEL. Decizia care se aplică de la 1 IULIE...
Ziua cea mare pentru aceste zodii. Vin mari câștiguri financiare
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Oceanul subteran de pe Pluto este cu 8% mai dens decât mările de pe Pământ
×